Historia rodu Amarelli ma swoje korzenie w malowniczym włoskim regionie Kalabrii. Wszystko zaczęło się na początku XI wieku i nieprzerwanie trwa do dzisiaj. Rodzina Amarelli od XVI wieku wykorzystywała korzenie miejscowej rośliny, która rosła dziko na ogromnych rodzinnych latyfundiach. Roślina ta to lukrecja, naukowo zwana glycyrrhiza glabra, co oznacza „słodki korzeń”. W 1731 roku przodkowie rodziny Amarelli założyli jedną z pierwszych przedindustrialnych organizacji w celu przetwarzania korzenia lukrecji. Efektem była błyszcząca, czarna lukrecja stworzona dla przyjemności dzieci i dla tych wszystkich, którzy cenili sobie zalety naturalnego produktu. Współczesne linie produkcyjne wytwarzają lukrecję jako naturalnie przetworzony czysty produkt, produkt pokryty polewą a także jako aromatyczny, naturalny składnik smakowy dodawany do słodyczy i alkoholi.Warto wiedzieć, że Amarelli Company jest członkiem prestiżowego stowarzyszenia „Les Hénokiens”, które składa się z ponad czterdziestu rodzinnych firm na całym świecie, działających od co najmniej dwustu lat. Wysokiej jakości lukrecję Fabryka Amarelli produkuje przy użyciu wyjątkowych metod pracy. Historię tej wyjątkowej produkcji można poznać w Muzeum Giorgio Amarelli, w historycznej rezydencji rodzinnej w miejscowości Rossano w Kalabrii. Muzeum Giorgio Amarelli otrzymało nagrodę: Kultura i biznes Guggenheima. Doceniając wkład fabryki we włoskie dziedzictwo artystyczne i kulturalne wydano znaczek pocztowy, który ukazał się w nakładzie 3.500.000 egzemplarzy. Wizyta w muzeum pozwala na poznanie rzadkiego doświadczenia firmy rodzinnej, ściśle związanej z historią gospodarczą regionu i doskonałego połączenia wyjątkowej tradycji rzemieślniczej ze współczesną technologią.

Close Menu